Saturday, March 2, 2019

ຄໍາຖາມກ່ຽວກັບການດື່ມເຫລົ້າໃນສັງຄົມລາວ



ມື້ນີ້ມີຫົວຂໍ້ທີ່ມັກ ມາລົມກັນ ກ່ຽວກັບ ໂພສຢູ່ເຟສບຸກກ່ຽວກັບ ການດື່ມເຫລົ້າຂອງຄົນລາວ ທີ່ຖືວ່າສູງສຸດໃນບັນດາປະເທດອາຊຽນ 10.4 ລິດ ຕໍ່ປີ ຂໍ້ມູນປີ 2016 ບອກຢູ່ດ້ານລຸ່ມຂອງໂພສວ່າ ແມ່ນຂອງທະນາຄານໂລກ. ສ່ວນໂຕຂ້ອຍເອງ ແມ່ນເຂົ້າໃຈວ່າ ຈຸດປະສົງໃນການເຮັດໂພສນີ້ ແມ່ນເພື່ອໃຫ້ຄົນລາວຫລຸດການດື່ມເຫລົ້າລົງ, ເຊິ່ງເປັນການດີ. (ຂໍສະຫງວນໂພສ ເພື່ອຮັກສາຄວາມເປັນສ່ວນຕົວ)

ໂຕເອງກະເລີຍມາຄິດໄລ່ເບິ່ງວ່າ 10.4 ລິດຕໍ່ປີ ນິມັນເທົ່າໃດ, ໄລ່ງ່າຍໆເນາະ: ເບຍລາວ 1 ປ໋ອງ ແມ່ນ 330 ml ຫລື 0.33 ລິດ, ເຊິ່ງຫມາຍຄວາມວ່າ ໂດຍສະເລ່ຍແລ້ວ ຄົນລາວດື່ມເບຍ 31.5 ປ໋ອງ ຕໍ່ປີ ຫລື 2.6 ປ໋ອງ ຕໍ່ເດືອນ ຫລື 0.65 ປ໋ອງ ຕໍ່ອາທິດ. ເຊິ່ງໂດຍສ່ວນໂຕແລ້ວ ດື່ມກາຍນີ້. ກະເລີຍມີຄໍາຖາມວ່າ, ໂອ້ ... ແມ່ນເຮົາດື່ມຫລາຍໂພດເບາະ ແລະ ອັນໃດເປັນຜົນກະທົບຂອງມັນ ຫລື ນີ້ ເປັນພຽງຕົວເລກສະເລ່ຍ ຄືກັບ ຈີດີພີຕໍ່ຫົວຄົນທີ່ມີການແຈກຢາຍບໍ່ສະຫມໍ່າສະເຫມີກັນ ຜູ້ດື່ມຫລາຍ ອາດດື່ມຫລາຍແທ້ໆ ແລະ ຜູ້ບໍ່ດື່ມ ອາດຈະບໍ່ດື່ມເລີຍ, ມີຫຍັງເພີ່ມເຕີມທີ່ເຮົາຕ້ອງຮູ້ອີກຕື່ມບໍ່ ເພື່ອໃຫ້ເຂົ້າໃຈເລິກເຊິ່ງກວ່າເກົ່າ.

ກ່ອນອື່ນມາເບິ່ງຂໍ້ມູນຂອງ ອົງການອະນາໄມໂລກ (ຮູບຢູ່ເທິງ), ເຫັນວ່າ ປະເທດສະວິດເຊີແລນ ຫລື ປະເທດພັດທະນາແລ້ວອື່ນໆ ທີ່ດື່ມເຫລົ້າປະມານ 10.4 ລິດ ຫລື ຫລາຍກວ່າ ກໍ່ມີຄືກັນກັບເຮົາ.

ມີບົດຄົ້ນຄວ້າຫນຶ່ງ ຫົວຂໍ້: Alcohol consumption ຄົ້ນຄວ້າໂດຍນັກວິໄຈຊື່ດັງ ໃຊ້ຂໍ້ມູນມາຈາກຫລາຍແຫລ່ງ ໄປອ່ານຕໍ່ເອົາໃນເວບໄຊທນີ້ https://ourworldindata.org/alcohol-consumption, ວິໄຈໄດ້ຫລາກຫລາຍແງ່ມຸມ ເຊິ່ງພໍສະຫລຸບບາງຕົວຊີ້ວັດຂອງບາງປະເທດດັ່ງນີ້.
ປະເທດ
ປະລິມານດື່ມເຫລົ້າ (liter/p/y)
ຈີດີພີຕໍ່ຫົວຄົນ
(PPP/p/y)
ຄົນບໍ່ເຄີຍດື່ມເຫລົ້າ (% of 15+)
ຄົນຕິດເຫລົ້າ
(% of population)

ຄົນຕາຍຍ້ອນເຫລົ້າ
(p/100,000)
ລາວ
7.5
5,434
31.3
0.83
1.66
ຫວຽດນາມ
8.7
5,667
49.3
1.56
0.94
ໄທ
8.3
15,236
59.5
0.83
2.49
ລັດເຊຍ
14.5
24,124
13
4.74
17.28
ຍີ່ປຸ່ນ
7.5
37,818
12
0.56
0.28

ເຮົາມີຂໍ້ສັງເກດ ແລະ ຄຳຖາມຢູ່ຈຳນວນຫນຶ່ງ:
1.       ຂໍ້ມູນ ຄືບໍ່ຄືກັນ? ໃນປີ 2015 ເຮົາດື່ມພຽງ 7.5 ລິດ ຕໍ່ປີ ໂດຍສະເລ່ຍ, ແລ້ວ 10.4 ໃນປີ 2016 ແມ່ນຫຍັງ? ຄືເພີ່ມໄວແທ້ ມີຫຍັງບໍ່ກ່ຽວກັບໂຕເລກສະຖິຕິນີ້? 
     ອີກຢ່າງ, ຖ້າອັດຕາຄົນບໍ່ເຄີຍດື່ມເຫລົ້າແມ່ນ 31%ຂອງຜູ້ໃຫຍ່ທັງຫມົດ, ກໍ່ອາດມີຄວາມເປັນໄປໄດ້ວ່າ ໂຕເລກປະລິມານບໍລິໂພກເຫລົ້າສະເລ່ຍນັ້ນ ໄລ່ມາຈາກການເອົາ ປະລິມານບໍລິໂພກເຫລົ້າ ມາຫານສະເລ່ຍໃຫ້ຜູ້ໃຫຍ່ທັງຫມົດ ເຊິ່ງລວມເຖິງ ຄົນທີ່ບໍ່ເຄີຍກິນເຫລົ້ານໍາ. ສະນັ້ນ ໂຕເລກຕໍ່ຫົວຄົນທີ່ແທ້ຈິງອາດຈະສູງກວ່ານີ້ຫລາຍ.
2.       ປະເທດຮັ່ງມີ ຄືຍີ່ປຸ່ນ ກະມີລະດັບການດື່ມເຫລົ້າສະເລ່ຍເທົ່າໆກັບ ລາວເຮົາ, ອັດຕາຂອງຄົນເຄີຍດື່ມເຫລົ້າກະຫລາຍກວ່າເຮົາ (ມີພຽງ 12% ທີ່ບໍ່ເຄີຍດື່ມ), ແຕ່ເປັນຫຍັງ ອັດຕາການຕິດເຫລົ້າ ແລະ ຕາຍຍ້ອນເຫລົ້າຈັ່ງຕໍ່າກວ່າເຮົາ. ມັນກ່ຽວກັບພືດຕິກຳການດື່ມ ຫລື ຄຸນນະພາບຂອງເຄື່ອງດື່ມບໍ່?
3.       ໃນລັກສະນະດຽວກັນ ປະເທດທີ່ມີຄົນດື່ມເຫລົ້າໃນປະລິມານຫລາຍ ແລະ ມີຄົນຈໍານວນຫນ້ອຍທີ່ບໍ່ເຄີຍດື່ມເຫລົ້າ ເຊັ່ນ ລັດເຊຍ ແລະ ຍີ່ປຸ່ນ, ເປັນຫຍັງ ຈື່ງມີອັດຕາຕິດເຫລົ້າ ແລະ ຕາຍຍ້ອນເຫລົ້າຕ່າງກັນ?
4.       ໄທ ມີອັດຕາຄົນບໍ່ເຄີຍດື່ມເຫລົ້າ ຫລາຍກວ່າ ປະເທດເຮົາ ແລະ ມີອັດຕາການຕິດເຫລົ້າເທົ່າກັນ, ເປັນຫຍັງອັດຕາການຕາຍຍ້ອນເຫລົ້າຄືສູງກວ່າເຮົາ?

ມອບໃຫ້ຜູ້ມັກໄປຄົ້ນຄວ້າຕໍ່, ໃນເວລາດຽວກັນ ເຮົາກະຊິຊອມເບິ່ງສະພາບການບໍລິໂພກຂອງໂຕເອງຕໍ່ໄປ :p

ບົດຄວາມນີ້ຂຽນຂຶ້ນ ເພື່ອເປັນຄວາມຮູ້ ແລະ ແລກປ່ຽນທາງດ້ານວິຊາການ, ກະລຸນາເຄົາລົບສິດທິທາງປັນຍາ ແລະ ໃຫ້ຄວາມເຫັນຢ່າງສ້າງສັນດ້ວຍ

No comments:

Post a Comment

Popular posts